Gevaren

Langs vele kuststroken, heeft men vuurtorens gebouwd om de schepen te waarschuwen tegen speciale gevaren, zoals klippen , of om een haveningang te geven.Ook havens of havengeulen hebben soms één of meerdere vuurtorens om de toegang aan te duiden en vaak een lichtlijn vormen.

 

 

 


Overdag kun je vuurtorens gemakkelijk zien omdat het gewoonlijk smalle, hoge gebouwen zijn, die dikwijls met zwarte en witte strepen zijn beschilderd.

 

Vooral 's nachts zijn ze van grote waarde voor de scheepsvaart omdat ze bovenin een sterke elekrische lamp hebben-net als een zoeklicht-, datPharos, rond draait en grote lichtstralen over de zee laat schijnen.Tegenwoordig zijn vuurtorens voorzien van elektrische lampen en lenzen en spiegels om het licht te bundelen. Om het gewicht van de zeer grote lenzen te beperken, gebruikt men fresnellenzen. Met deze lenzen wordt een betere bundeling van het licht bereikt dan met gewone lenzen, maar met beperking van de dikte. Fresnellenzen worden niet alleen gebruikt om gewicht te besparen. Deze lenzen worden speciaal gemaakt om sferische aberratie tegen te gaan. Bij gewone lenzen zal er geen brandpunt ontstaan maar een "brandvlek", dit komt door het verschil in dikte tussen de rand en het centrum van de lens.